maanantai 6. marraskuuta 2017

Näin ruotsalaisuuden päivänä 6.11. on hyvä muistuttaa meitä enemmistösuomalaisia siitä, miksi maamme on virallisesti kaksikielinen ja mitä se merkitsee meidän yhteiskunnallemme.

Ruotsalaisuuden päivää - Svenska dagen - on vietetty vuodesta 1908 lähtien. Päiväksi on valikoitunut Ruotsi-Suomen kuninkaan Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä 6.11. Kuningas kuoli Luzernin taistelussa 30-vuotisessa sodassa 1632. Liputuspäivänä 6.11. on ollut liki neljäkymmenen vuoden ajan (v:sta 1979 lähtien).

”Du sköna sång, vårt bästa arv från tidevarv till tidevarv ljud högt, ljud fritt från strand till strand i tusen sjöars land! ”  (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/25/ruotsalaisuuden-paiva-611)

Edellä ote laulusta "Modersmålets sång", joka kuuluu olelllisena osana päivän juhlintaan kuten yleinen liputus ja erilaiset kulttuuritapahtumat. Päivän tarkoituksena on vahvistaa ruotsinkielisen kansanosamme yhteenkuuluvuuden tunnetta. Suomi kuului yli viidensadan vuoden ajan Ruotsin valtakuntaan, mikä on jättänyt meille jälkipolville paitsi monipuolista ja arvokasta kulttuuriperintöä, myös rikkauden eikä riivauksen - ruotsin kielen ja sen opetuksen ja oikeuden oppia sitä peruskouluissa ja jatko-opinnoissa.

Ruotsia ja nimenomaan suomenruotsia puhuu äidinkielenään noin 300 000 suomalaista,  joille on perustuslakiin kirjattu oikeus hoitaa asioitaan omalla kielellään esim. virastoissa ja sairaaloissa. Ajankohtaiseksi tämän teeman tekee muun muassa parhaillaan menossa oevan SOTE-farssin maakunta- ja muut vähemmän älykkäät uudistukset, joita kaavaillaan sillä verukkeella, että saadaan säästöjä.. Eri asia sitten, mihin nämä kaikki säästetyt eurot valuvat. 

Joka tapauksesa esim. Vaasan aluesairaalassa ollaan huolissaan siitä, toteutuuko ruotsinkielisellä seudulla kansalaisten oikeudet saada hoitoa äidinkielellään. Tämä pitää ehdottomasti turvata jo kansalaisoikeuksien ja tasa-arvon sekä yhdenmukaisuuden nimissä. 

Suomenruotsalaisesta kulttuurista voisimme me suomenkielisetkin ottaa oppia: Esimerkiksi että ei kannata suhtautua kaikkeen niin ryppyotsaisesti. Huumori ja hymy eivät maksa mitään. Yhteisössä on voimaa, sivistys ja hyvät suhteet Pohjoismaihin ovat Suomelle edelleen tärkeitä. Ja yksi avain sekä naapurimaan Ruotsin että muiden pohjoismaiden ymmärtämiseen on ruotsin kieli, jota onneksi edelleen kouluissamme opetetaan ja saadaan oppia. 

Skål på svenska dagen och svenska språket!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti