keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Huhtikuun huminaa

Huhtikuusta sanottua:

"Huhtikuusta puoli suksin, puoli venehin"
(Kuopion mlk)

"Jos huhtikuuslla tarkenee paitahihasillaan, niin heinäkuussa tarvitsee kintaat"
(-Honkajoki)

"Ei hullukaan huhtikuulla kylvä"
(-Mouhijärvi)

(Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto)


Huhtikuussa vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää 9.4. Sekä mm. Romanien päivää (8.4.) ja Maailman kirjan päivää 23.4.


Otan kiinni tästä viimeksi mainitusta teemapäivästä. Lukeminen ja lukutaito ovat meille suomalaisille tärkeä asia ja ajanviete - ainakin olleet. Lukukeskus on koonnut eri tutkimuksista 10 + 1 faktaa suomalaisten lukutaidosta ja suhtautumisesta lukemiseen vuodelta 2015:
(http://www.lukuviikko.fi/10-faktaa-lukemisesta/)


1. Suomalaiset ovat lukukansaa - vielä
2. Hyvä lukutaito on kansakunnan menestystekijä
3. Nuorten lukutaito lipsuu maailman huipulta
4. Huippulukijat hupenevat, vaikeuksissa joka kymmenes!
5. Lukutaidon taso ja tasa-arvo voidaan yhdistää
6. Poikien lukutaito jää rajusti jälkeen tyttöjen tasosta !
7. Luottamus lukutaitoon luodaan kotona!
8. Perheen lukuleikki kasvattaa lapsesta lukijan
9. Maahanmuuttajat tarvitsevat erityistoimia
10. Ruotsin kielen asema vaikuttaa suomen ruotsinkielisten lukutaitoon 
Kohta 11 kuuluu: Miten saan nuoren tarttumaan kirjaan? - Siinäpä tuhannen taalan kysymys!

Tästä listasta herää useitakin ajatuksia ja muitakin kysymksiä, kuten miksi nuorten lukutaito on rapistumassa? Itse ajattelisin, että digi- ja someaika vie energiaa ja halua lukea kirjoja, joihin pitää keskittyä ajatuksen kanssa. 2000-luvun lapset ja nuoret ovat tottuneet lyhytjännitteiseen, sirpaleiseen tietoon ja nopeaan tiedonhankintaan. Kirjan lukeminen voi tuntua pitkäveteiseltä ja ei-palkitsevalta. Mutta silti siihen pitäisi pyrkiä ja kannustaa lapsia lukemaan monenlaista kirjallisuutta: sarjakuvia, romaaneja, tietoteoksia! Aivot tarvitsevat pitkäkestoisia virikkeitä, pohtimista ja mielikuvituksen käyttöä. Mitä tapahtuu tieteelle, tekniikan edistysaskelille, jos maailman etevin tietokone -  ihmisaivot  -surkastuvat? Edelleenkin tarvitaan luovia, älyään käyttäviä ihmisiä, jotta löydettäisiin ratkaisuja aina vain suurempiin globaalisiin ongelmiin.

Toisekseen haluan nostaa esiin kohdat 7 ja 8. Jostain muistan lukeneeni, että lapsen luku- ja koulumenestykseeen vaikuttaa paljon enemmän kotoa löytyvien kirjojen kuin pihalla seisovien autojen määrä. Lapsille pitää lukea ääneen, jotta he oppisivat kirjojen ja lukemisen merkityksen. Lapsi, jolle on luettu paljon, osaa käyttää sanan miekkaa nyrkkien sijaan erilaisissa ongelmatilanteissa.

Jörn Donneria (suomenruotsalainen kirjailija, ohjaaja, kulttuuripersoona, jos joku ei tiedä) siteeraten: "Lukeminen kannattaa aina"

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti